Maidenspeech Ton Elias over de Winkeltijdenwet

Het kabinet wil de koopzondagen terugdringen. Dat wil zeggen: de ChristenUnie heeft dat bij de kabinetsformatie twee jaar geleden af weten te dwingen. Kraaiend van plezier kwam vice-premier André Rouvoet (CU) in april 2008 namens het kabinet melden dat de wet winkeltijden op dat punt zou worden verscherpt.
Een beroerd en onzalig plan.
Want het gaat ten koste van werkgelegenheid; volgens het Platform Detailhandel gaat het om 15 tot 20.000 banen. In België staan de winkeliers al te juichen!

En meer in principiële zin: het is zó onliberaal. De zondagsrust zou in het geding zijn. Hoezo? Je bent niet verplicht om te winkelen! En bovendien: voor heel veel mensen is gezellig  winkelen óók zondagsrust. In maart 2009 wordt het afknijpen van de koopzondag in de Tweede Kamer behandeld. Wat de VVD betreft gaan we er frontaal tegenin.

Slechts 7% van de Nederlanders zegt last te hebben van de koopzondag. De VVD is tegen dwingelandij van een kleine minderheid. We snappen niet dat de PvdA dit allemaal maar goed vindt. Voor mijn inbreng in een spoeddebat hierover, klik hier. (Dit was tevens mijn eerste optreden als volksvertegenwoordiger; ik hield toen, zoals dat wordt genoemd, mijn maidenspeech).
Zie voor de volledige maidenspeech onderstaande bijlage.

maidenspeech_ton_elias_in_pdf