VVD verwijt D66 “laakbaar gedrag” over koopzondagen

De VVD verwijt D66 “laakbaar gedrag” inzake de vraag of winkels op zondag open mogen zijn of niet. VVD-woordvoerder Ton Elias uitte dit verwijt vandaag tijdens de Kamerbehandeling van de winkeltijdenwet.

Elias vanmiddag: “Ronduit komisch is de politieke keuze van D66: die wil elke gemeente zelf laten beslissen, waardoor winkels in de ene gemeente wel en in de andere gemeente niet open kunnen zijn, met valse concurrentie als gevolg. Er is serieuze twijfel of dat volgens het Europees verdrag wel kan – en een D66-europarlementariër gaat er in Brussel achteraan om die route te versperren…”

“Intussen maant de D66-woordvoerder hier in huis de minister openlijk om vooral geen haast te maken met de nieuwe wet, want met het wetgevende rommeltje van nu kunnen winkeliers en consumenten, als de rechter er maar regelmatig aan te pas komt, nog best een paar jaar uit de voeten. Mijn fractie vindt dat een laakbare politieke keuze, die geen recht doet aan de kern van ons werk hier: naast controle van de macht ook fatsoenlijke wetten maken. Ik begrijp niet hoe D66 met dit laakbare gedrag zo nonchalant een loopje durft te nemen met het parlementaire werk.”

Volgens de VVD is het “onontkoombaar” dat Nederland toegroeit naar een situatie die vrijwel overal ter wereld bestaat: “Laat de winkelier zelf de vrijheid om te kiezen op zondag al dan niet open te zijn; dan volgt deze vanzelf de wens van de lokale consument. Laat de gemeente, de kerk, de staat én de vakbond erbuiten.”
Zie onderstaande bijlage voor de volledige spreektekst.

19-11_2e_termijn_wtw_te