MKB onnodig in problemen door nalatigheid overheid

VD-woordvoerder Ton Elias vindt het “stuitend” dat bedrijven leningen bij banken moeten afsluiten om de gaten te vullen die door een te laat betalende overheid ontstaan.

Elias: “Ik vind het sowieso niet normaal dat de overheid, die het goede voorbeeld zou moeten geven, afspraken niet na komt. Het kabinet heeft nu in januari, in april, in september en in oktober beterschap beloofd, maar in de praktijk is de achterstand alleen maar groter geworden. Ministers als Ter Horst en Van der Hoeven zeggen dat ze het zullen aanpakken, maar het gebeurt simpelweg niet. Ze zijn kennelijk niet de baas over hun ambtenaren, in ieder geval krijgen ze zoiets simpels als op tijd betalen niet voor elkaar. Kijk, aan het geld ligt het niet, de overheid is altijd goed bij kas. Het is dus ambtelijke sloomheid en politieke onmacht. Maar Nederland is toch geen bananenrepubliek? Als je met z’n allen afspreekt dat je het zult doen en dat ook braaf aan de Tweede Kamer komt vertellen, dan hoort het toch gewoon te gebeuren? Ik begrijp hier echt helemaal niks van en zal vandaag opnieuw Kamervragen stellen.”

Tijdens een uitzending van Goedemorgen Nederland meldde MKB Nederland vanmorgen dat ondernemers vaak zo lang op hun geld moeten wachten, ook van de overheid, dat inmiddels de zorgelijke ontwikkeling ontstaat dat men leningen bij banken moet afsluiten. Dit ondanks alle toezeggingen van het kabinet.

Ton Elias tenslotte: “Als je als burger of bedrijf een rekening van de overheid niet op tijd betaalt, weten ze je meteen te vinden en wordt de rekening ook meteen verhoogd met een boete. Ik heb er anderhalve maand geleden dan ook voor gepleit dat een boete van vijf procent wordt opgelegd aan overheidsinstellingen die facturen van het bedrijfsleven te laat betalen. Dat wilden de andere politieke partijen niet. Vandaag blijkt weer eens hoe onjuist dat was”, aldus Elias.

Zie onderstaande bijlage voor de Kamervragen.

25-11-2009_vragen_nav_late_betaling_door_de_overheid