Ton Elias, Hans Kamps en Omar Munie nieuwe leden
Platform Ambachtseconomie

 Zoetermeer, 3 december 2009 – VVD Tweede Kamerlid Ton Elias, SER Kroonlid Hans Kamps en tassenontwerper Omar Munie zijn toegetreden tot het Platform Ambachtseconomie. Het in april dit jaar opgerichte Platform wil het belang van de ambachtseconomie voor de samenleving onderstrepen en het imago ervan bij de tijd brengen. De ambachtseconomie is één van de belangrijkste sectoren van de Nederlandse economie en biedt werk aan ongeveer 900.000 mensen in ruim 200.000 bedrijven. In de ambachtseconomie is, zelfs in tijden van crisis, structureel behoefte aan goed opgeleide vakmensen. Deze behoefte zal toenemen wanneer de economie weer aantrekt.

Oud journalist, communicatieadviseur en thans VVD Tweede Kamerlid Ton Elias (1955) wil ambachtelijke ondernemers ondersteunen bij het oprichten van een bedrijf. Ton Elias: “Ambachtslieden heb je iedere dag nodig. Bovendien zijn ze van groot belang om onze economie draaiende te houden. Ik wil dat het heel normaal wordt dat jonge vakmensen serieus overwegen om voor zichzelf te beginnen. Vanuit het Platform en de politiek moeten we het startende ondernemers gemakkelijker maken om de stap naar een eigen bedrijf te durven zetten.”

SER Kroonlid en voorzitter van de branchevereniging voor uitzendorganisaties Hans Kamps (1952) is behalve lid van het Platform Ambachtseconomie ook voorzitter van het Platform Creatief Vakman. Hans Kamps: “Het wordt onderschat hoe belangrijk de ambachtseconomie is voor Nederland. Zonder maakindustrie geen diensteneconomie. En zonder diensteneconomie geen economie. Het stimuleren van de ambachtseconomie moet alleen daarom al prioriteit krijgen.”

Omar Munie (1986) komt oorspronkelijk uit Somalië. Munie volgde de modevakschool en vestigde zich als ambachtelijke tassenontwerper in Den Haag. Zijn tassen worden wereldwijd verkocht. Munie is één van de MBO Marshals die jongeren wil motiveren een vakopleiding te volgen. Omar Munie: “Ik ben heel gelukkig met mijn werk in het ambacht. Tassen ontwerpen en maken is mijn passie waar ik dagelijks van geniet. Ouders moeten hun kinderen stimuleren om ook een vak te leren. Er zijn zoveel mooie opleidingen en je kunt goed je brood verdienen als je iets kunt maken met je handen en je hersens.”

Leden van het Platform Ambachtseconomie

Het Platform Ambachtseconomie bestaat nu uit 23 leden met een invloedrijke positie, autoriteit in of passie voor de wereld van de ambachten: Pieter Jan Biesheuvel, Joop Daalmeijer, Cisca Dresselhuys, Ton Elias,  Wilma Gillis-Burleson, Jos de Goey, Foppe de Haan, Peter van Heeswijk, Loek Hermans, Peter van Hoesel, Ariane Inden, Piet Kalle, Hans Kamps, Arjo Klamer, Omar Munie, Hans Nelson, Henk Oosterling, René Paas, Harry Starren, Walther Tibosch, André Timmermans, Nicole Uniquole en Mei Li Vos. Meer informatie over het Platform Ambachtseconomie en de leden is te vinden op www.ambachtseconomie.nl