VVD noemt “verkiezingsvluggertje” van D66
over koopzondag “te kleine stap”

Het voorstel van D66 om gemeenten te laten beslissen over de koopzondag, noemt VVD woordvoerder Ton Elias “niet alleen een verkiezingsvluggertje, maar ook een te kleine stap”.

De VVD beschouwt de bestaande winkeltijdenwet als “een van de vele onnodige wetten in Nederland” en wil deze afschaffen. De beslissing om wel of niet op zondag open te zijn “moet worden overgelaten aan de winkelier”.

Als de gemeente het voor het zeggen krijgt, zoals D66 wil, kan de consument straks nog altijd in een kwart tot de helft van alle gemeenten in Nederland op zondag “getroffen worden door een winkelverbod. Anno 2010 is dat absurd.”

De VVD wil dan ook verder gaan dan D66. “Ik voerde zondagmiddag een debat in een Albert Heijn in Eindhoven. Als die gemeente het straks verbiedt, mogen de winkels in Veldhoven, twee kilometer verderop wél open. Dat soort rechtsongelijkheid moet je niet willen bevorderen”, aldus Ton Elias.

Hij wijst er tenslotte op dat niemand op zondag gedwongen wordt om open te zijn en dat de lokale markt het prima zelf kan regelen: “Ik herhaal nog maar eens dat er geen kledingzaak in Spakenburg zal zijn, die zondagmorgen om half elf de deuren zal willen openen!”