VVD mordicus tegen verplichte schoolkeuze in Amsterdam- West

DEN HAAG – VVD Tweede-Kamerlid Ton Elias wil van de Minister van Onderwijs weten waarom ouders in Amsterdam-West hun kinderen verplicht naar een school vlak in de buurt moeten sturen. Het stadsdeel druist daarmee in tegen het recht op vrije schoolkeuze, zoals dat landelijk geldt.

Inwoners van het stadsdeel moeten hun kinderen sinds 1 januari van dit jaar naar een school in de buurt te sturen, daarbij wordt geselecteerd op postcode. Kinderen komen hierdoor in vele gevallen op een zwarte school terecht.

‘Ik ben hier mordicus tegen. Dit is volstrekt belachelijk. Het kan niet en dit mag niet. En bovendien moeten we het niet willen’, aldus Ton Elias. ‘Ouders moeten vrijheid van keuze voor hun school hebben. Dat is de kern van ons onderwijssysteem. Als ik een kind geen Montessori-onderwijs kan laten volgen, zonder te verhuizen, is er iets faliekant mis’. Het Kamerlid wijst er bovendien op dat wetenschappelijk steeds vaker vastgesteld wordt, dat een zwarte school niet slechter presteert dan een school die om politieke redenen gemengd wordt. ‘Dat is naast het principiële punt, een extra argument om het niet te doen.’

De VVD in Amsterdam probeerde het nieuwe beleid in december nog tegen te houden, maar tevergeefs.