VVD: Stakingsdwang op school principieel onjuist

VVD: Stakingsdwang op school principieel onjuist

Meerdere scholen verplichten hun personeel om dinsdag aanstaande mee te doen met de onderwijsstaking en leggen de rekening daarvoor neer bij de overheid, leerlingen en hun ouders. Ze sluiten de school, sturen hun personeel in een bus naar Amsterdam en regelen geen opvang voor de kinderen. Hierdoor worden ouders vaak verplicht om een dag vrij te nemen. “Zeer onjuist” aldus VVD-onderwijswoordvoerder Ton Elias. “Natuurlijk, in Nederland hebben we stakingsrecht. Maar scholen die hun werknemers verplichten om te staken en de leerlingen en hun ouders vervolgens aan hun lot over laten zijn geen knip voor de neus waard.”

Het is niet de eerste keer dat leraren het werk neerleggen en ook nu blijkt weer dat veel werkgevers leraren die gaan staken niet zullen korten op hun salaris maar op kosten van de belastingbetaler doorbetalen. “Ouders worden opgezadeld met extra kosten voor kinderopvang of worden gedwongen tot het opnemen van een extra vrije dag. Terwijl de stakende leraren krijgen doorbetaald, moeten de werkende ouders extra kosten maken. De wereld op zijn kop”, aldus de liberaal die een serie schriftelijke vragen aan de Minister van Onderwijs heeft gesteld (zie bijlage).

Elias ergert zich ook aan het feit dat welwillende leraren voor een voldongen feit worden gesteld. “Er zijn scholen die niet alleen de ouders, maar ook leraren voor het blok zetten. Ik wil van de Minister weten wat zij er van vindt dat de werkgever besluit te gaan staken, de school sluit en leraren daardoor de mogelijkheid ontneemt aan het werk te gaan.”

Volgens de VVD’er legt het keer-op-keer demonstreren zonder nieuwe standpunten naar voren te brengen een onnodig beslag op de kwaliteit van het onderwijs door afwezigheid van docenten. “Ga lesgeven in plaats van staken, zou mijn oproep zijn”, aldus Elias.