Tij passend onderwijs begint te keren

Op 8 maart zei ik in de Tweede Kamer (klik hier) dat het tij over passend onderwijs in die zin begint te keren dat ook voorstanders zich beginnen uit te spreken. Onderstaande brief, die ik dezer dagen ontving, vormt daarvan een duidelijk bewijs.

 

Geachte heer Elias,

Met veel passie begeleid ik als Pedagoog vanuit mijn praktijk kinderen in het basisonderwijs. Ik verbaas mij over het feit dat er te weinig geld voor het passend onderwijs zou zijn. Zelf heb ik deze praktijkervaring totaal niet. In mijn ogen gaat het om efficiënte begeleiding in de directe leeromgeving van de leerling. Dit hoeft zeker niet gepaard te gaan met een grote hoeveelheid geld.

Ik ga in mijn dat handdelingsplan uit van de handvaten die nodig zijn om de ontwikkeling van een kind te stimuleren. Ik probeer te voorkomen dat ik een kind bestempel.  Mijn praktijkervaring is, dat achter het opleggen van een stempel niet alleen de diagnose zit. Maar het in de communicatie naar een kind toe zijn positieve kant teveel ontkracht. Een kind is niet zijn stempel. Maar een persoonlijkheid  met veel kwaliteiten en soms gedragingen waarbij begeleiding nodig is.

Tijdens deze begeleiding bied ik hulpmiddelen die structuur brengen in het dagritme en voorspelbaarheid in het lesschema. Ik adviseer de leerkracht over de communicatie met deze kinderen.  Ik zoek een zitplaats uit in de klas waarbij de ruimte overzichtelijk is. Het effect daarvan is dat kinderen opbloeien, rust krijgen in het hoofd, meer zicht op de omgeving en beter overzicht in het werk. Door de vooruitgang die ze met het schoolwerk hebben, krijgen ze zelfs nog tijd om zich meer op de sociale contacten te richten.

De kosten hiervan voor de school zijn een aantal kopieerblaadjes. Uiteraard word ik zelf ook betaald voor de begeleiding die ik aan kind en leerkracht geef. Maar omdat het grootste effect van de vooruitgang ligt in een combinatie van het gebruik van de hulpmiddelen door het kind zelf en de juiste communicatie van de leerkracht naar het kind toe, is mijn begeleiding maar een aantal keer nodig om ze op weg te helpen. Hetzelfde geldt voor kinderen met concentratieproblemen. Ik begeleid hen een aantal keer en leer kinderen aan zelfstandig, met een beetje hulp van de leerkracht de concentratieproblemen onder de knie te krijgen. Dit vergt weinig tijd voor de leerkracht en de kosten zijn laag.

Dat er zoveel kosten omgaan in het basisonderwijs met betrekking tot kinderen die begeleiding nodig hebben, meneer Elias ik begrijp het werkelijk niet. Want passend onderwijs kan echt voor een passende prijs.

Met vriendelijke groet,

Leonie Vrieze