VVD: Juist nu doorgaan met strengere eisen taal en rekenen

VVD: Juist nu doorgaan met strengere eisen taal en rekenen

De vandaag gepresenteerde resultaten van de proefprojecten met de rekentoets in het voortgezet onderwijs en de examens taal en rekenen in het middelbaar beroepsonderwijs zijn volgens VVD-onderwijswoordvoerder Ton Elias “zorgwekkend”. Ze tonen aan dat er nog een grote verbeterslag in het onderwijs noodzakelijk is. Te veel leerlingen, soms meer dan de helft, haalden een onvoldoende voor taal en rekenen als gevolg van de door de Tweede Kamer aangescherpte eisen aan taal- en rekenonderwijs.

Elias vindt: “Juist nu moeten we door de branding. De resultaten zijn een duidelijk signaal. We willen er een tandje bij in het onderwijs en de ambitie moet er zijn om beter te presteren. Van het vmbo tot en met het gymnasium.”

De VVD pleit al jaren voor aanscherping van de eisen en meer aandacht voor Nederlands, Engels en wiskunde in het onderwijs. “Dat dit eventueel tot tegenstand zou leiden, omdat er meer leerlingen blijven zitten, was te verwachten”, aldus Elias, die voorts meent: “Scherpe keuzes moeten echter gemaakt worden om de concurrentie met China en India aan te blijven kunnen. Als we beleid en lastige keuzes maken en vervolgens blijkt de samenleving die keuzes als onprettig te ervaren, dan moeten we in de spiegel kijken en vasthouden aan wat we twee jaar geleden al vonden. Politici die gaan zwabberen zijn geen knip voor de neus waard.”