VVD wil boete voor te laat betalende overheid

VVD-woordvoerder Ton Elias wil dat een boete van vijf procent wordt opgelegd aan overheidsinstellingen die facturen van het bedrijfsleven te laat betalen. De opslag zou vanaf de eerste dag dat een factuur te laat betaald wordt, moeten kunnen worden gevorderd door het bedrijf dat onnodig lang op zijn geld zit te wachten.

“Dan stopt die pure laksheid bij de overheid, ze werken dat parafencircus maar eens wat rapper af!”  Ook moeten ambtenaren die herhaaldelijk facturen te lang laten liggen, worden aangepakt tot en met eventueel ontslag.

Dit bepleitte de VVD’er vanmorgen tijdens een debat, waar dit onderwerp ter sprake kwam.

Elias wijst op de schade die het bedrijfsleven oploopt door het lakse betaalgedrag van de overheid. “Juist nu is iedere euro op de rekening van de ondernemer er één – en dit is het simpelste dat kan helpen.” In zijn eerste week als Kamerlid stelde Elias hierover al Kamervragen, hetgeen hem in februari al de toezegging van het kabinet opleverde dat de betalingstermijntermijn officieel per 1 maart afgelopen jaar werd verminderd van 45 naar 30 dagen. Inmiddels is gebleken dat de overheid nog steeds gemiddeld 49 dagen te laat betaalt.

Elias noemt dit “buitengewoon slappe kost” en eist dat het kabinet ingrijpt. Wie niet horen wil, moet maar voelen. “Een boete voor de overheidsinstelling die zich niet aan de termijn houdt en een aantekening in het dossier van de verantwoordelijke ambtenaar, met desnoods ontslag als gevolg.”

Uiteraard mag het lakse betaalgedrag van de overheid niet op het bordje komen van de belastingbetaler. “Als overschrijding plaats vindt mag het totale budget niet stijgen. Dan snijdt zo’n departement maar wat andere onzin weg”, aldus Elias.