Van der Hoeven moet zich schamen voor beleidsarmoede

Minister Van der Hoeven van Economische Zaken “moet zich schamen voor haar armoedige beleid”. Volgens VVD-woordvoerder Ton Elias beschouwt ze haar ministerschap “als een veredeld kampioenschap paalzitten: kijk eens hoe goed en hoe lang ik stil kan zitten”.

Tijdens de begrotingsbehandeling hekelde Elias vandaag scherp de politieke afwezigheid van nota bene de minister van Economische Zaken tijdens de crisis: “In het debat over de nieuwe economische orde in juni van dit jaar speelde deze minister van Economische Zaken geen rol van betekenis; hetzelfde gold bij het debat over het crisispakket van het kabinet in maart. Bij de twee belangrijkste economische debatten had deze minister geen noemenswaardige inbreng.”

 Op tal van terreinen vindt de VVD de minister niet actief of effectief opereren. Het meest wringt dat bij de kredietverstrekking. “Terwijl het bedrijfsleven moord en brand schreeuwt om krediet, is van de kredietregeling voor het MKB maar de helft gebruikt. En van de garantieregeling voor ondernemersfinanciering is nog geen 100 miljoen euro van het beschikbare bedrag van anderhalf miljard benut. Wie dán nog niet snapt dat er iets mis is met die regelingen zelf en wie na driekwart jaar met een kredietdeskje komt aanzetten dat klachten gaat ‘registreren en analyseren’ – zo iemand heeft het niet begrepen. En zo iemand is helaas deze minister van Economische Zaken. Het lijkt wel alsof ze staat te kijken naar de brand.”

Zie onderstaande bijlage voor de volledige spreektekst.

28-10-2009_spreektekst_te_bij_begrotingsbehandeling_ez