Kabinet vertoont “ontstellend slome aanpak”
bij te laat betalen van facturen

“Het kabinet blijft de zwarte piet over het te laat betalen door de overheid maar in de rondte spelen. Nadat eerst minister van der Hoeven jarenlang niks voor elkaar kreeg en minister Ter Horst sinds april vorig jaar een poging ging wagen, heeft het kabinet nu besloten dat minister Bos mag proberen de overheid op tijd te laten betalen. En al die tijd wachten ondernemers vergeefs op hun geld, wat een ontstellend slome aanpak”, aldus Ton Elias in een reactie op alweer een kabinetsbrief over dit onderwerp van vandaag.

“Officieel moet er binnen dertig dagen zijn betaald. Eind 2008 beloofde Balkenende al dat het kabinet er echt voor zou gaan zorgen. Ik heb er het hele vorige jaar achteraan gezeten. Het laatste levensteken van het kabinet over dit onderwerp dateert alweer van 8 oktober; weer zijn we drie maanden maanden verder en weer wordt gezegd dat ze eind april van dit jaar willen proberen om 90% van alle facturen op tijd te betalen. Hoe vaak kun je beloven dat je iets zult gaan aanpakken?  En waarom niet gewoon 100% op tijd? En hoe zit het met de departementen van Justitie en VROM, waar de helft van de rekeningen blijft liggen? Wanneer gaat dit kabinet hier nou eindelijk eens een keer iets aan dóen in plaats van de Kamer met een kluitje in het riet te sturen”, aldus het liberale Kamerlid dat over deze kwestie vandaag opnieuw vragen zal stellen. Want, zo meent Elias: “het is oneerlijk en onnodig om ondernemers te lang te laten wachten op hun geld, louter omdat er op de ministeries veel te laks gewerkt wordt.”

Zie onderstaande bijlage voor de Kamervragen.

19-01-2010_vervolgvragen_elias_over_slome_betaling_facturen