Gemeenten moeten op tijd betalen, ook zonder korting

VVD-woordvoerder Ton Elias vindt dat het kabinet actie moet ondernemen tegen gemeenten die alleen op tijd hun facturen betalen als zij een korting van twee procent krijgen. “De overheid heeft een voorbeeldfunctie en moet altijd op tijd betalen. Hiervoor een korting vragen is van de zotte.”

De gemeente Noordenveld betaalt rekeningen alleen binnen twee weken bij een korting van twee procent. Zonder korting wordt pas na zestig dagen betaald. Als reden wordt genoemd dat de gemeente moet bezuinigen.

Elias wees al vele malen op de schade die het bedrijfsleven oploopt door het lakse betaalgedrag van de overheid en vindt dit de wereld op zijn kop. “Geen korting voor op tijd betalen, maar een boete voor te laat betalen! Daarnaast een aantekening in het dossier van de verantwoordelijke ambtenaar, met desnoods ontslag als gevolg. Juist in deze tijd is iedere euro op de rekening van de ondernemer er één – en dit is het simpelste dat kan helpen.”

Hij wil van de ministers van Binnenlandse Zaken en Economische Zaken weten of er meer gemeenten bekend zijn die korting eisen voor het op tijd betalen van facturen en wat zij ondernemen om dit soort praktijken tegen te gaan.