VVD wil ‘Inspectievakantie’ voor bedrijven

VVD-woordvoerder Ton Elias wil dat bedrijven die gedurende drie jaar onverminderd goed hebben gescoord tijdens verschillende inspecties gedurende tenminste twee jaar slechts aan maximaal twee steekproeven per jaar worden onderworpen. Deze ‘inspectievakantie’ moet zo snel mogelijk worden ingevoerd. Volgens Elias kan dat nu ook, omdat ook staatssecretaris Heemskerk (EZ) er wel voor voelt.

Er is nu sprake van teveel toezicht voor ondernemers; van bundeling is geen sprake. Een restauranthouder krijgt ieder jaar meerdere malen controle, van een controleur van de Voedsel en Waren autoriteit, maar ook van de brandweer, de milieudienst, bouw- & woningtoezicht en het gemeentelijk bureau handhaving.

Elias wil naar een benadering van vertrouwen in plaats van wantrouwen. “Natuurlijk moet er controle zijn, zeker als de veiligheid in het geding is, maar we moeten beginnen met vertrouwen geven aan de ondernemer die door de jaren heen bewezen heeft dat hij de boel niet bedondert en z’n zaakjes gewoon iedere keer piekfijn op orde heeft”, stelt Elias. “Uiteraard moet de overheid daarbij gekke Henkie niet zijn en steekproeven toepassen en hard straffen als een bedrijf zich NIET aan de regels houdt. Maar een ondernemer die bewezen heeft te vertrouwen te zijn, moeten we niet twaalf keer per jaar met negen verschillende controlerende instanties lastig vallen.”

In de praktijk blijkt het echter lastig om het gemeentelijke controlewezen te stroomlijnen en te beteugelen. Daarom wil Elias naast de invoering van de inspectievakantie ook een overzicht van de beschikbare instrumenten om gemeenten die op dit terrein voorlopen positief en gemeenten die ter zake in gebreke blijven negatief te prikkelen.