VVD goed voor werkgelegenheid en schatkist

Het verkiezingsprogramma van de VVD levert de grootste verbetering van het begrotingstekort op, zo schrijft het Financieel Dagblad vandaag op www.fd.nl.

De VVD dringt het tekort in 2015 met 20 miljard euro per jaar terug, blijkt uit berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB). Het CDA en de SGP delen de tweede plaats met een reductie van 18 miljard euro.

Ook op het gebied van de werkgelegenheid scoort de VVD goed. De economie zou in 2014 ruim 5 procent meer banen kennen, als het VVD-programma onverkort werd uitgevoerd. Ook CDA en GroenLinks weten relatief veel nieuwe banen te creëren: 4 procent om 4,5 procent.

Groen

GroenLinks, PvdA en ChristenUnie scoren goed op het ‘groene’ onderdeel van hun programma. GroenLinks reduceert de uitstoot van CO2 in 2020 met 63 megaton, de ChristenUnie en de PvdA respectievelijk met 38 en 44 megaton. Deze partijen dringen – net als CDA, D66 en de SGP – ook het autogebruik drastisch terug. Bij hen stijgt het OV-gebruik daarnaast aanzienlijk.

Vandaag presenteerde het CPB zijn traditionele doorrekening van de partijprogramma’s. De ‘objectieve meetlat’ van het planbureau maakt de programma’s goed vergelijkbaar, zodat de partijen elkaar in de campagne met de cijfers om de oren kunnen slaan.