Mondelinge Vragen Ton Elias over het bieden door de NOS op voetbalsamenvattingen boven de marktwaarde d.d. 04-02-2014

Mdv, vorig najaar nog een demonstratie op het Malieveld. De publieke omroep keerde zich tegen de kaalslag op de programmering en was diep bezorgd over culturele en informatieve programma’s. De bezuiniging werd uiteindelijk afgezwakt van 100 naar 50 miljoen.

Dit jaar (2014) is het eerste jaar dat dezelfde publieke omroep de eerste bezuinigingen ook daadwerkelijk moet verwerken. [Begin januari 2013 maakte de baas van de publieke omroep (Henk Hagoort) de vijf prioriteiten van de publieke omroep bekend: journalistiek, drama en documentaires, kinderprogramma’s, kennis en cultuur en evenementen.] Maar wat is het eerste signaal als het om geld gaat? Dat de NOS deze week gaat meebieden, volgens Hilversumse kenners, op de rechten voor de samenvattingen van het eredivisievoetbal. Dat zou zelfs boven marktwaarde gebeuren. Op zo’n manier dat er geen gelijk speelveld ontstaat met commerciële omroepen

Zowel RTL als SBS en eventueel ook FOX, allemaal open kanalen zonder belastinggeld in het leven gehouden.

Ik vraag aan de staatssecretaris:

(1) Heeft de staatssecretaris kennisgenomen van de opmerkingen van Fons van Westerloo bij BNR gisteren dat de bieding op de eredivisiesamenvattingen er deze week aankomen en dat deze boven de marktwaarde zijn? In Hilversum wordt gesproken van een bod van 20 miljoen per jaar door de NOS, terwijl marktwaarde 12 tot 15 miljoen per jaar bedraagt, alleen al voor de rechten. Waar dus nog zo’n 4 à 5 miljoen per jaar aan productiekosten bovenop komt. Al met al dus 75 miljoen euro wanneer het om drie jaar zou gaan; Klopt het dat het om drie jaar zou gaan?

(2) Wat vindt de staatssecretaris van deze gang van zaken? Heeft hij de bevoegdheid om eventueel in te grijpen? Natuurlijk gaat de politiek niet over de programmering en de invulling, maar ligt dat toch niet enigszins anders op het moment dat zowel de nieuw geformuleerde uitgangspunten van de publieke omroep in het geding zijn (Hagoort 10 januari jl.) en de markt financieel wordt verstoord? Commerciële omroepen lijken nu op achterstand te worden gezet met belastinggeld. Gaan we nu niet veel geld uitgeven voor de eredivisierechten dat voor andere programma’s nodig is terwijl er anderen op de markt zijn die dit zonder belastinggeld willen doen?